Az ember egy idő után elkezd kutatni olyan programok után, amelyek gyorsan, egyszerűen használhatók és nem feltétlenül kell pénzt kiadni értük. Manapság a legtöbb vállakozás is ezzel csökkenti kiadásait. Szerencsére a fejlesztők nem tétlenkednek és jobbnál jobb eszközökkel lepik meg a felhasználókat. Álljon itt néhány program, amit mindenkinek ajánlok, aki egy kicsit is törődik azzal, hogy jogtiszta szoftvereket (és ingyeneseket) használjon, de mégsem adna alább a minőségből. Ezen alkalmazások telepítésével teljeskörű alternatívákat kínálok.



Unreal Commander - Kétablakos fájlkezelő (5Mb) HUN
Alternatíva: Total Commander


A Windows Explorer-e helyett mindenki a Total Commander-t használja, azonban létezik egy ingyenes „klónja“ az Unreal Commander. Kisebb átalakításokkal akár a kinézetét is teljesen a TC-jéhez szabhatjuk. Mindent tud, amit fájlkezelő társa, maximum azzal lehet problémánk, hogy majd keressük mindenütt a kék floppi lemez ikonját.

Füles megoldása révén több könyvtárban is dolgozhatunk egyszerre. FTP-zés, könyvtárak szinkronizálása, fájl darabolás és egyesítés, tömörítés, fájlonkénti színezés, TC beépülők használata, és még egyéb funkció, ami tökéletes alternatívává teszi. Egyszerűen szerezhetünk hozzá ingyenes licenszet, és így hozzáférhetünk a teljes funkciópalettához.

Unreal Commander weboldala:
http://www.x-diesel.com/



SRWare Iron - Internet böngésző (20Mb) HUN
Alternatíva: Internet Explorer, Google Chrome, Firefox

 

Google Chrome alapjaira (Chromium) építkező böngésző abban különleges, hogy míg hozza mindazt a gyorsaságot és kompatibilitási (HTML5, CSS3, stb.) standard maximumot, amely egy ilyen programtól elvárható, addig hiányoznak belőle a „kémkedő“ modulok. Így teljesen biztonságosan böngészhetünk anélkül, hogy információkat küldene a Nagy Testvérnek. Kezeli a Chrome plug-injeit (pl. Flash vagy reklámblokkoló) és a témákat is.

Egyre többen használnak Firefox-ot, azonban az utóbbi időben egyre lassabb és megbízhatatlanabb. Mivel populáris rendszer, nehéz a fejlesztőknek a felhasználók minden igényét kielégíteni. A túl sok plugin még jobban lassítja, növeli az indulási idejét és eszi a memóriát.

Az Opera ezzel szemben egyre kellemesebb jelenséggé válik. Turbo mód a mobilinternetet használóknak, widget-ek, beépített levelező rendszer, és még sorolhatnám..

Az alábbi táblázat jól mutatja, hogy a 7 legismertebb (CSS3, WebSpider, stb.) teszten melyik böngésző hány pontot ért el, vagyis az Iron az első helyezett Chrome-ot is megszorongatja, hiszen egy „anyagból gyúrták“ őket. Az Opera viszont jobb pontokat kapott, mint a Firefox.



SRWare Iron weboldala: http://www.srware.net/en/software_srware_iron.php
Opera weboldala: http://www.opera.com/
Firefox weboldala: http://www.mozilla-europe.org/hu/firefox/



Softmaker (Ashampoo) Office - Irodai csomag (50-90Mb) HUN
Alternatíva: Microsoft Office, Open Office

 

Ha az Open Office túl nagy méretű (telepítés után 360Mb helyet foglal a 4600 darab fájl!!!) és csak egy kis programot szeretnénk, amely közel annyit tud, mint a nagyok, akkor a Softmaker vagy másnéven Ashampoo Office a legjobb választás. Szövegszerkesztő (Textmaker), táblázatkezelő (Planmaker), prezentációkészítő (Presentations), makrókészítő (Basicmaker), egyszóval mindent megkapunk, ami szükséges. Telepítés után körül-belül 50Mb-ot foglal el a merevlemezen.

Softmaker Office 2006 teljesen ingyenesen letölthető és cégek is használhatják korlátozás nélkül. A program a Microsoft Office 2003 tudásával rendelkezik, azonban ha megtetszik és aMicrosoft Office 2007-hez közeli alkalmazást szeretnénk sokkal olcsóbban, akkor a Softmaker Office 2010-es a legjobb választás, mivel az már kezeli az .docx, .xlsx, .pptx formátumokat is és csak 15.000HUF-ot kell kiadnunk 35.000HUF helyett.

Ha akarjuk, akkor ingyenes regisztráció után az Ashampoo Office 2008-at is letölthetjük és használhatjuk, viszont ebben nincs benne a Basicmaker alkalmazás, mégis fejlettebb, mint a 2006-os verzió.

Ashampoo Office 2008 regisztrálása: http://www.softmaker.de/reg/ash08_en.htm
Ashampoo Office 2008 letöltése: http://download16.ashampoo.com/m/ashampoo_office2008_310_fm.exe



SumatraPDF
PDF megjelenítő (1,6Mb) HUN
Alternatíva: Adobe Reader, Foxit Reader

 

Az Adobe Reader sok helyet foglal és sokáig tart, míg elindul. A SumatraPDF annyira kicsi és gyors, hogy szinte észre sem vesszük, hogy PDF-et töltünk be. Ha tényleg csak arra akarjuk használni, hogy PDF-et nézegessünk, akkor a merevlemezen a helye!

Sokan még a Foxit Reader-t (10Mb) részesítik előnyben, mivel szintén gyors és plusz funkciókkal is ellátták: jegyezetek írása a szövegbe, exportálás .txt formátumba, szövegkiemelés, egyszerű olvasás (kikapcsolja a képeket és a formázásokat). A megjegyzéseket és kiemeléseket az eredeti szöveggel újra elmenthetjük PDF-be.

SumatraPDF weboldala:
http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/free-pdf-reader.html
Foxit Reader weboldala: http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/reader4.php



Thunderbird
- Levelezőrendszer (10Mb) HUN
Alternatíva: Microsoft Office Outlook

 

Megfelelő ingyenes alternatívája a Microsoft Outlook programjának. Képes az Outlook levelek importálására (.pst). és a Lightning kiegészítővel akár az Outlook naptár és feladatkezelő funkcióit is beépíthetjük.

Névjegyzékek megadása, levélszemét szűrése, RSS- és hírcsoportok olvasása.

Thunderbird weboldala: http://www.mozillamessaging.com/hu/thunderbird/
Lightning weboldal:
http://www.mozilla.org/projects/calendar/lightning



Imagine - Képnézegető (1Mb) HUN
Alternatíva: Irfanview, ACDSee, XNView

 

Minden olyan képnézegető program, amelyet fellelünk az interneten, csak otthoni használatra ingyenes. Az Imagine nagyban hasonlít ezekhez az alkalmazásokhoz, így ez a legjobb megoldás. Kis mérete, gyorsasága, és funkciógazdagsága (képernyőmentés, kivágás, forgatás, színezés, diavetítés, tömeges konvertálás) és nem utolsó sorban a megszokott Irfanview használat miatt választottam. Aki már használt Irfanview-t, az szinte észre sem fogja venni a különbséget. Ha mindenképpen support-ra és licensz-re van szükségünk, akkor minimum 10USD-t kell fizetnünk a fejlesztőnek (Irfanview esetén 12USD-t), de ha nem élünk vele, akkor is ingyen használhatjuk akár cégek esetén is. A licenszdíjjal a fejlesztőt segítjük a további munkájában.

Imagine weboldala: http://www.nyam.pe.kr/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=14
Irfanview weboldala: http://www.irfanview.com/



Artweaver - Rajzprogram (3,6Mb) HUN
Alternatíva: Adobe Photoshop

 

A Windows Paint-je nagyon elavultnak tűnik már első látásra is, persze a Windows 7-ben már egy kis pluszt is adtak hozzá, azonban a jó minőségű munkához sajnos még mindig nem elegendő. A Linux-hoz kitalált Gimp mára már annyira kinőtte magát, hogy a Photoshop megfelelő ingyenes alternatvája lett Windows-on is. Ugyanolyan nehézkes a kezelése, de ugyanolyan profi is! Ha egyszer veszi az ember a fáradtságot, hogy megtanulja, kezes bárányt varázsolhat belőle.

Akinek mégis túl nehéz az elsajátítása, használhatja a Artweaver nevű alkalmazás, amellyel már egyszerűbben végezhetünk grafikai műveleteket és szintén mindent tud. Magyar nyelvet tölthetünk le hozzá, kezeli a PSD fájlformátumot, tudja a rétegkezelést, azonban csak otthoni használatra ingyenes.

További könnyen kezelhető ingyenes alternatívák még: Paint.NET (.NET keretrendszer és minimum WinXP SP3 kell hozzá!) és a Photofiltre, az utóbbi egyetlen nagy hátránya, hogy nem kezel rétegeket. Szóval csemegézhetünk a jobbnál jobb rajzprogramok között.

Artweaver weboldala: http://www.artweaver.de/
GIMP weboldala: http://www.gimp.org/
Paint.NET weboldala: http://www.getpaint.net/


SMPlayerVideólejátszó (14Mb) HUN
Alternatíva: Windows Media Player, VLCPlayer

 

Az SMPlayer a villámgyors Mplayer-t használja motorként és bővíti a funkcióit. Lejátssza bármely videó fájlt külső kodek telepítése nélkül! A DVD-ket is viszi, zenéket is lejátssza, a feliratokat csúsztathatjuk, nagyíthatjuk, a videókat zoom-olhatjuk, elforgathatjuk, a méretarányokkal játszhatunk, stb., egyszóval a legmegfelelőbb multimédiás lejátszó.

SMPlayer weboldala:
http://smplayer.sourceforge.net/index.php



Format Factory - Video-, audio-, képkonvertáló (39Mb) HUN
Alternatíva: AVS Video Converter, Xilisoft Video Converter

A legnagyszerűbb konvertáló program, amely képes akár mobil eszközeinkre és konzolokra (iPod, mobiltelefon, XBOX360, PSP) átalakítani a videókat, csak ki kell választanunk az eszköz típusát (pl. LG Kp500-as mobiltelefon). Tömeges audió és képátalakítás is lehetséges. DVD filmet konvertálhatunk videó fájllá, leszedhetjük ISO-ba is, zenei CD-t rippel, videót és hangfájlt egyesít és mindezt ingyen!

Format Factory weboldala: http://www.formatoz.com/



XMPlay
Zenelejátszó (400Kb) ENG
Alternatíva: Windows Media Player, Winamp

 

Nálam a Winamp egy idő után lassúvá vált és ette a memóriát, így keresgélni kezdtem az interneten. Rábukkantam az XMPlay-re, ami mindösszesen 350Kb és ugyanúgy skin-ezhető, illetve mindent tud, ami a zenelejátszáshoz feltétlenül szükséges (Lejátszási lista, Equalizer, stb.). Ha nem volna elég az MP3, WMA, OGG fájlok lejátszása, plugin-ekkel szinesíthetjük a palettánkat (MOD, XM, APE, stb)...

XMPlay weboldala:
http://support.xmplay.com/



Audacity - Hangvágó (2,1Mb) HUN
Alternatíva: Adobe Audition, Magix Music Maker, Goldwave

 

A nyílt forráskódú programmal a hangfájljainkat vághatjuk, tisztíthatjuk meg a zajoktól, effekteket rakhatunk rá, normalizálhatjuk. Windows mellett OSX-en és Linux-on is használhatjuk (a nyílt forráskód előnye!).

Ennél kisebb hangvágó program a Wavosaur, amely mindösszesen 700Kb, csak sajnos angol vagy francia nyelven érhető el.

Audacity weboldala:
http://audacity.sourceforge.net/
Wavosaur weboldala: http://www.wavosaur.com/



CDBurnerXP
DVD író (4,8Mb) HUN
Alternatíva: Ahead Nero

 

Aki foglalkozott CD vagy DVD írással, az ismeri a Nero nevű programot. Azonban mára teletömték mindenféle funkcókkal és ráadásul nem is ingyenes. A CDBurnerXP-vel lemezre írhatunk adatokat, zenét, ISO képfájlokat, másolhatunk lemezeket.

A program használatához .NET keretrendszer telepítése szükséges. Amennyiben ennek nem szívesen teszünk eleget, ott az Infrarecorder, ami szintén hozza a formát, de megjegyzem, nekem néha lefagyott.

CDBurnerXP weboldala:
http://www.cdburnerxp.se/
Infrarecorder weboldala: http://www.infrarecorder.org/

***

Amennyiben ismersz olyan programot, amiről esetleg nem tettem említést, de ide passzol, akkor írj kommentet és megvizslatom.

Remélem tetszett az összeállításom. Ne feledjük, hogy mindegyik program gyors, és akár egy 256Mb-os pendrive-ra is felférnek a telepítők, tehát netbook-okra is ajánlott!

 

Ui: Megfelelő ingyenes videóvágó programot nem találtam. Mindenki az Avidemux-ra és a VirtualDub-ra esküszik, de az nekem túl „fapados“. Talán a VLCPlayer-t készítő csapat új videóvágója megtöri a jeget.

 

Ui2: A biztonsági programokkal a következő írásomban foglalkozom.