Ubuntu for AndroidA Canonical gondolt egy nagyot és olyan projektbe vágta a fejszéjét, ami eddig csak a Motorolának jutott eszébe. Lényege, hogy egyszerre két operációs rendszert tartalmaz az okostelefon és dokkolóba helyezve teljeskörű asztali számítógép élményt kapunk egy monitorral, billentyűzettel és egérrel.
Mint már két előző cikkemben is megjegyeztem, nem állunk messze attól, hogy mobiltelefonunk legyen a hordozható számítógépünk.

A telefon alapesetben Android-ot futtat, de a dokkolóba rakva Ubuntu Linux indul el a monitoron. Hozzáférünk a telefon adataihoz, sms-t is küldhetünk és fogadhatjuk a hívásokat.

Az 'Ubuntu for Android' csak többmagos processzorral hajlandó működni, mivel  az egyik magon fut az Android, a másikon az Ubuntu. Talán itt kaphatunk választ arra a kérdésre, hogy az akár négymagos processzorokat hol lehet kihasználni.

További információkat a hivatalos oldalon kapunk:
http://www.ubuntu.com/devices/android

Egy kis ízelítő:




És íme egy 'Ubuntu for Android'-ra épülő koncepció, ami nagyon használható lenne, ha a dokkoló rész mágneses elven alapulna és inkább valamilyen éteren keresztüli adatátvitel kerülne előtérbe (pl.NFC).