Szánjunk rá minden második hónapban egy kis időt, hogy rendberakjuk rendszerünket. Ezáltal a Windows mindig gyors maradhat, megbízható és átlátható. Megelőzzük a felesleges fájlok felhalmozódását, az összeakadásokat és a lefagyásokat. Ebben a cikkben sorrendbe állítottam, hogyan érdemes egy „nagytakarítást“ elvégezni.


0. BACKUP

Készítsünk időközönként biztonsági másolatot (backupot) rendszerünkről, így ha bármi probléma történik (pl. teljesen használhatatlanná válik a rendszer egy vírus következtében), vissza tudunk állni a helyes működésre. Ezt végezhetjük a Windows beépített backup programjával vagy a GFI Backup-pal, ami jobb. Elkerülhetjük azt is vele, hogy újra nulláról kezdjük a rendszer és a programok telepítését. (Nem kötelező feladat, ezért is került a nulladik helyre.)

GFI Backup weboldala: http://www.gfi.com/backup-hm

 

1. RECOVERY (TÖRLÉS UTÁNI VISSZAÁLLÍTÁS)

Amennyiben véletlenül töröltünk egy fájlt, amit nem szerettünk volna, és már a Kukában sem található, akkor is van lehetőség visszaállítani, vagyis újra aktívvá tenni azt. Arra kell figyelni, hogy amint töröltük, azonnal helyre kell hoznunk a hibánkat, mivel más fájlok áthelyezése csak csökkenti esélyünket, a töredezettségmentesítés pedig teljesen visszafordíthatatlanná teheti.

Az általam használt program a MiniTool Power Data Recovery, ami otthoni használatra ingyenes és még a Total Commander-ben ütött Shift+F8-as „végeleges“ törlésű fájlok is visszahozhatók az életbe, illetve pendrive-ok és memóriakártyák tartalma is újra életre kelthető.

MiniTool Power Data Recovery weboldala: http://www.powerdatarecovery.com/

 

2. ISMÉTELT (DUPLIKÁLT) FÁJLOK RENDBERAKÁSA

Fájlokat másolgatunk ide-oda, vagy a nyaralás képeit kétszer visszük fel a gépünkre és nem vesszük észre. Érdemes a felesleges fájlokat törölni. Ha nem vagyunk biztosak benne, az Auslogics Duplicate File Finder programmal megnézhetjük, hogy direkt készítettünk másolatot arról a fájlról, vagy véletlenül került fel többször. Összehasonlíthatjuk őket, megnyithatjuk (akár egy fájlkezelőben), beállíthatjuk, hogy a dátumot vagy a nevet ne figyelje. Nekem 4 évi használat után sikerült 2000 fájlt törölnöm.

Auslogics Duplicate File Finder weboldala: http://www.auslogics.com/en/software/duplicate-file-finder/

 

3. ÜRES KÖNYVTÁRAK TÖRLÉSE

A telepítések és törlések sok üres mappát hagynak maguk után, illetve magunk is áthelyezünk fájlokat, nem is gondolva arra, hogy majd helyet foglalnak feleslegesesen. Az Remove Empty Directorys alkalmazással fájdalommentesen végezhetjük el a törlésüket.

Természetesen ne várjunk hatalmas tárhely felszabadítást, azonban a keresések alkalmával csökkenni fog a futási idő és a töredezettségmentesítés is gyorsabban lefut.

Remove Empty Directorys weboldala: http://www.jonasjohn.de/lab/red.htm

 

4.  TAKARÍTÁS

Az ideiglenes fájlok és a böngésző sütik törlésével újabb üres helyekhez jutunk. Rendberakhatjuk a rendszerleírókat (registry), illetve eltávolíthatjuk a felesleges programokat, beállíthatjuk, hogy rendszerindításkor mit töltsön be. A CCleaner elvégzi helyettünk a kutatgatást és eliminálást, nekünk csak azt kell megmondani, hogy mit töröljön.

CCleaner weboldala: http://www.piriform.com/ccleaner

 

5. VÍRUS- ÉS KÉMPROGRAMOK ÍRTÁSA

A számítógépes kártevők ellen teljes rendszervizsgálat futtatása ajánlott (akár havonta többször is!). A gyorsvizsgálat nem keres olyan mélyen, hogy a legtöbb vírust felismerje. Vírusírtásra az Avast!-ot (otthoni használatra) és az AVG-t (üzleti használatra), kémprogramok megkeresésére pedig a Super Anti Spy Remover-t ajánlom.

Avast! weboldala: http://www.avast.com/

AVG weboldala: http://free.avg.com/

Super Anti Spy Remover weboldala:  http://www.superantispyware.com/

 

6. TÖREDEZETTSÉGMENTESÍTÉS

Erősen javallott töredezettségmentesítést végezni a winchesterünkön, mivel így megnövekedik az élettartama, hiszen ha töredezett a rendszerünk, akkor a vinyó feje ide-oda ugrál és hamar „elfárad“ a hardver. Az Auslogics Disk Defrag-gal sokkal gyorsabb a töredezettségmentesítés, mint a Windows beépített programjával. A lényege, hogy átnézi a partíciókat és próbálja egy helyre rakni a fájlokat, hogy kevesebbet kelljen mozognia a fejnek. Az sem elhanyagolható tény, hogy nem lesznek akadások pl. a játékokban, hamarabb betöltődnek a programjaink, zökkenőmentesebbé válik a munka.

Auslogics Disk Defrag weboldala: http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/

 

7. MICROSOFT BOOTVIS

Ha XP-t használunk, akkor felgyorsíthatjuk a Windows indításának az idejét.  A Microsoft hivatalos XP gyorsítója a Bootvis, amellyel akár kihasználhatjuk a többmagos processzorokat is. Eléggé látványos gyorsulás figyelhető meg a futtatása után. (Pl. Nekem 1perc 40másodpercről csupán 40másodpercre csökkent a boot-olás!)

Microsoft Bootvis letöltése: http://www.soft32.com/Download/Free/BootVis/4-19687-1.html

 

(+1.) COMODO FIREWALL

A Windows beépített tűzfala helyett telepítsünk Comodo Firewall-t, hiszen ez is szerves része a biztonságnak. Azt a tipikus problémát is kiküszöbölhetjük vele, amikor elindulás után felugrik egy ablak, hogy egy percen belül újraindul automatikusan a rendszer. Nagyon sok embernél találkoztam ezzel a problémával, akik nem tudtak mit kezdeni vele. Érdemes telepítés után a Defense+-t kikapcsolni, mert különben az őrületbe fog kergetni.

Comodo Firewall weboldala: 
http://www.comodo.com/home/internet-security/firewall.php

 

***

(+) A végére pár jótanács, hogy kevesebb bosszúság érjen bennünket:

 

- A felesleges programokat távolítsuk el, ne alapozzunk arra, hogy „egyszer még jó lesz!“ Írjuk fel lemezre és ne sajnáljuk az 5 percet, amit majd a telepítés vesz el az időnkből.

- Ne használjunk ismeretlen eredetű (crackelt) programokat, mindennek megvan az ingyenes alternatívája! A crack-ek a legnagyobb vírushordozók! Ha mégis muszáj valami oknál fogva, azonnal eresszük rá a víruskeresőt és a kémprogram írtót, bár valószínüleg még a letöltés során jelezni fognak, ha nem stimmel valami.

- A Windows telepítése előtt vagy vegyünk egy kisebb winchestert (40-60Gb) és arra telepítsük a rendszert, a nagyobbra pedig az adatainkat tegyük, vagy készítsünk 40-60 Gb-os partíciót a telepítőnek, így amikor esetleg összeomlik a rendszer, nem vesznek el adataink, mert csak azt a partíciót kell leformázni és telepítés után elérhető marad minden adatunk.