Akkor van szükségünk pendrive-on is hordozható programokra, ha azt szeretnénk, hogy alkalmazásaink mindig kéznél legyenek. Ha átmegyünk a haverhoz, aki teljesen mást használ és nem szeretnénk tökölni a gyors tanulással, akkor bedugva a pendrive-ot, indíthatjuk is a jól bevállt alkalmazásainkat. Egy másik felhasználási helyzet, amikor a munkahelyen letiltanak mindenféle telepítést, ekkor elég bemásolnunk egy mappába és úgy használni.

A hátránya, hogy beállítás nélkül nem fog asszociálni a fájlkiterjesztésekre, vagyis ha egy zenére kattintunk, nem fog megnyilni a hordozható zenelejátszónk addig, míg a program beállításaiban hozzá nem adjuk. Utána azonban vigyázni kell, mert a pendrive-on fogja akkor is keresni a zenelejátszónkat, ha nincs bedugva!

 

Háromféle hordozhatósági fajtáról van tudomásom:

1. Portableapps.com által átalakított csomag
2. Úgynevezett Sandbox (homokozó) eljárással készített
3. Telepítés után önmagában bárhova helyezhető mappa

 

1. A www.portableapps.com oldalon először a nyílt forráskódú applikációkat transzformálták át hordozhatóvá, később a többi ingyenes programnak is utat nyitottak. Egy telepítőfájl feltelepítése után lesz hordozható a program, normális mappa szerkezete van, kiegészítve azokkal a fájlokkal, amik hordozhatóvá teszik.

2. A Sandbox technológiával egy elhatárolt területre pakoljuk be a fájlokat és egy kvázi virtuális fájlként hivatkozunk rá. Ez annyit tesz, hogy például egyetlen nagy exe-t találunk, de ha kicsomagolnánk, megtalálnánk benne az összes .dll-t, infó fájlokat, stb.. Ez olyan, mint amikor egyetlen ISO fájlt állítunk be virtuális meghajtóként. Utána természetesen a meghajtót megnyitva az összes a virtuális lemezen található fájl elérhető lesz.
Ez a vírusok szempontjából is jelentős fejlesztés, hiszen maga a vírus a „homokozóba“ tudja csak beírni magát, onnan ki nem kerülhet.
Én speciel erre a WMWare Thinstall nevű programot használom. Ez az alkalmazás annyit tesz, hogy miután elindítottad, feltelepíted a hordozni kívánt programot, ami beírja magát a registry-be, a Program Files mappába, stb., utána regisztrálod, elvégzed a beállításokat és a Thinstall mindezt feljegyzi magának és egy .bat fájl futtatása után egyetlen programmá gyúrja össze.
Kisebb probléma, ha úgy hivatkozik egy fájlra a programod, hogy nem szabad becsomagolni (pl. egy .dll), ezt is jelezni lehet a Thinstall-ban és a hordozható program mellé rakja.
A legtöbb ilyenfajta hordozható alkalmazás a www.portableturk.com oldalon található.

3. A www.portablefreeware.com oldal azokat az ingyenes programokat gyűjti össze, amelyeket telepítés (vagy tömörítés utáni kicsolmagolás) után bárhova áthelyezhetünk és működni fognak. Ezeket a programokat alapból úgy írták meg, hogy csak a saját mappájuk fájljai szükségesek a számára, nincsenek külön hivatkozások.

 


(+)
Mivel hordozható alkalmazásaink nem kerülnek be a Start menübe, ajánlom az ASuite nevű programot, amely nagyjából ugyanaz, de a tálca jobb oldalán jelenik meg egy ikonként, amelyre kattintva ugrik fel a menü, ahova bármikor bepakolhatjuk a saját hordozható alkalmazásainkat. Ráadásul maga az Asuite is hordozható, vagyis a pendrive-ról elindítva a mellé pakolt applikációk is megjelennek benne.

 

(Nem mellékesen a Blacksuite téma hozzá az én kezem munkája. :-))

 

Bővebben a portable alkalmazásokról egy 96 oldalas elektronikus könyvben olvashatsz. Magam csak belenézegettem, de szépen kivesézi a témakört.

 

Pál Gábor: A portable programok titkai