Most egy olyan játékfajtát mutatnék be az olvasóknak, amit 10 játékosból 9 biztosan ajánlani fog!
A point'n'click típusú kalandjátékok régen nagy népszerűségnek örvendtek (Day of the Tentacle, Broken Sword, Monkey Island, Sam&Max, stb.), de mára inkább a gyilkolós FPS-ek vették át a hatalmat. Aztán jött a nagy ötlet, mi lenne, ha nem kellene figuránkkal végigtalpalni a különböző helyszíneken, hanem csak képeken rejtenénk el tárgyakat és meg kellene keresni őket a nevük alapján? Eddig jó.

És mi lenne, ha történetet is kanyarintanánk köré? Megfűszereznénk gyönyörű grafikával? Ha meg kellene szerezni bizonyos tárgyakat és később használni őket, akárcsak a régi kalandjátékokban?

Így alakult ki a 'Hidden objects' játék, amitől már több ismerősöm is függővé vált.

Az első ilyen játék a 2005-ös Mystery Case Files: Huntsville volt a Bigfish Games gondozásában.



Egyszerű elkészítése (statikus helyszínek) miatt mostanra több, mint száz ilyen játék található az interneten. Vannak olyan fejlesztőgárdák, akik kifejezetten erre szakosodtak. Egyre "okosabb" és szebb játékok látnak napvilágot. Nem mellékesen tökéletesen tanulható általa az angol nyelv, mivel képeket társítunk az angol szavakhoz.



Léteznek gyűjtői változatok is (CE), ami annyit tesz, amennyiben elakadunk játék közben, megnézhetjük, hogyan jutunk tovább. Főleg ezekkel érdemes játszani, mivel itt már minden hibát kijavítottak.


A keresős részeket mini logikai játékok egészítik ki, amelyek (ha nem bírunk velük) többnyire átugorhatók. Innen jön a szép magyar nyelvbe egy új szó: a szkippelés :-).

Érdemes egy próbát tenni például a következő játékokkal: Maestro, Dark Parables: The Exiled Prince, Shiver: Vanishing Hitchhiker, Macabre Mysteries: Curse of the Nightingale, Phantasmat, Mystery Legends: Beauty and the Beast... és még sorolhatnám egész éjjel!

A legismertebb kiadók: Sandlot Games, Big Fish Games, Awem Studio, SpinTop Games, Codeminion.


Ha további információra van szükségünk, akkor a következő "függő" oldalon szinte mindent megtalálunk:

Hidden Object Mánia - http://www.hotdog.hu/hiddenobject