Az Ulead Photoimpact programot már évek óta használom. Mivel régi az alkalmazás (közel 10 éves), lassan elavulttá vált.
Az Adobe Photoshop nekem túl bonyolultnak tűnt, ingyenes eszközökből pedig keresgélni kellett, de egyik sem volt túlságosan kegyes hozzám. Aztán el kellett telnie egy kis időnek, hogy végül a megoldás tálcán kínálja magát.

A GIMP 2.7-es verziótól (fejlesztői változat) már bekapcsolható az egyablakos funkció is, ami azt jelenti, hogy a "lebegő" ablakokat berögzíti a főképernyőre. Persze csak a 2.7.5-ös verziót érdemes használni, mert ennek a funkciónak a normális használata az előző verziókkal nem megfelelően működik.
A szürke kinézet pedig feldobhatóvá válik, ha lecseréljük az eszköztár (toolbox) ikonjait és a GTK-nak köszönhetően sokféle témát ráhúzhatunk az ablakokra is.
Nézzük, hogyan is működik mindez:

1. Új eszköztár ikonok:
Hogy megmaradjon a Photoimpact hatása (nehezen válik meg az ember a megszokottól), kiszedtem az ikonokat és kicseréltem a GIMP csúnyácska eszköztárával. 

Eredeti GIMP Ulead Photoimpact Photoshop-szerű

A Photoimpact ikontéma még béta verzióban jár. Ha elkészültem vele, felrakom ide.
A letöltött témát be kell másolni a  Program Files/Gimp-2.x/share/gimp/themes mappába, a program elindítása után pedig a Szerkesztés (Edit) menüponton belül a Beállításoknál (Preferences) kell a Témát (Theme) választani.

http://gnome-look.org/content/show.php/Gimp+Icon+Theme+sv32?content=150006

http://knozos.deviantart.com/art/GIMP-Icon-Theme-DPixel-182906131

http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&global=1&q=gimp+icon+theme#/d3d0m1g


2. Új téma:

Ha azt akarjuk, hogy az egész téma megváltozzon, akkor telepítsük a GIMP Look Suite-et. Itt sokféle GTK alapú témából válogathatunk, összesen 24-ből.

GIMP Look Suite letöltése: http://www.looksuite.net/en/gimp/looksuite/


Szerintem így már eléggé pofás lett a GIMP:


3. Betöltő kép lecserélése

Ha meg szeretnénk változtatni a betöltő képet, akkor ezt a fájlt kell felülírnunk: Program Files/GIMP 2.0/share/gimp/images/gimp-splash.png

Akár innen is mazsolázgathatunk: 

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:GIMP_splash_screens
http://looksuite.net/en/gimp/splashscreens/


4. Photoshop plug-inok használata
PSPI plug-in telepítésével a Photoshop kiegészítőket (.8bf kiterjesztés) használhatunk. Így kis módosítással ingyenes Photoshop-hoz juthatunk.

PSPI plugin letöltése: http://tml.pp.fi/gimp/pspi.html