Beindult az okostelefon biznisz, mindenki kapkodja a fejét.
Repkednek a gigahercek és a megapixelek.
Nézzük meg, hogy egyetlen év alatt mennyit változott a mobiltechnológia!


Operációs rendszer: Előző évhez képest behozta lemaradását az Android. Előző cikkemben még csak 9,1%-os részesedést tudhatott magáénak, ma már világszerte a mobilok 20%-ban van ilyen op.rendszer. Európai szinten pedig 25%-ot birtokol. Az Apple iOS-e és a Nokia Symbian-ja nagyjából tartja magát. 
A BlackberryOS zuhant 17%-ról 10%-ra. Gondolom ez a Samsung Galaxy S megjelenésével magyarázható, mivel az üzletemberek is már inkább az Android felé kacsintgatnak.
A Nokia(!) szerződést kötött a Microsoft-tal, így telefonjain Windows Mobile 7 rendszerek is megtalálhatók.

LTE (internet): A T-Mobile már elkezdte beindítani hálózatát 2012 januártól. A Vodafone és a  Telenor pedig nagyban teszteli a technológiát, majd idővel ők is bevezetik.
A legnagyobb mobil cégek pedig lassan, de biztosan vértezik fel nagysebességű modullal drága telefonjaikat, hogy ne legyen lassú a netezés és végre a vonaton is lehessen HD filmeket nézni online!

NFC: Beindult a mobillal való fizetés. Ha van NFC modul a mobilban, akkor elég hozzáérinteni egy leolvasóhoz és már meg is történt a fizetés.

Toshiba TC3540: A Transferjet technológiával 350Mbps-mal vihetünk át adatokat pár centiméteren belül egy másik eszközre, ami piszok gyors, viszont a Toshibának sikerült 570Mbps-en futó hasonló eszközt létrehoznia, ami annyit jelent, hogy hozzáérínted a mobilod a laptopodhoz és szinte már azonnal megjelennek rajta a képeid, videóid, stb. Ez akár később kiválthatja a hordozható pendrive-okat is, ha van elég memória a telefonodban.

Processzorok: Megjelentek az első Tegra3 négymagos chip-ek, főleg táblagépekbe. Ugyebár a többi cég ezt nem hagyhatja annyiban és fölül akarják szárnyalni az nVidiá-t. 2012 egy újabb mérföldkő a processzorok történetében. Ebben az évben több már 28nm-en gyártott, 4 magos, 2-2,5Ghz-es chip fog világot látni, ami lássuk be egy év alatt hatalmas előrelépés!

Kijelző: A kijelzők királyai még mindig a Samsung és az Apple termékei. A 'HD Super Amoled' felbontása: max.1280x720 (316ppi), kontraszt: 100.000:1, a Retina Display (IPS technológia) pedig 960x640 (326ppi), kontrasztarány: 800:1. Az egyiknek kicsit több képpont fér el a képernyőjén, a másiknak 100x nagyobb a kontrasztaránya. Azonban mindkettő szép. Az LG True HD IPS kijelzőkkel jelenik meg nemsokára, ami állítólag ugyanolyan szép képet ad, mint az AMOLED, de sokkal élethűbb színekkel érkezik és az egy inch-re eső pixelek száma is 329 lesz, vagyis eddig a legszebb kijelző lehet.

Akkumulátor: Nem sok újítás történt, mivel minél erősebb akksit raknak egy mobilba, annál jobban melegszik. A nagyobb kijelzőhöz és processzorteljesítményhez üzemanyag is kell, vagyis hiába bikább egy akksi, szintén csak 2 napot fog kibírni. Több hír is felröppent már 10x-es kapacítású akkumlátorokról és gélakksikról, azonban minden ilyen fejlesztés, amihez nanotechnológiát használnak még pár évig tesztelési fázisban marad. Szóval csak ki kell bírnunk ezt a röpke 3-4 évet...

Kamera: A megapixel háború egyértelmű nyertese az új 41Mpx-es Nokia 808. Ezzel megoldva a zoom-olási probléma a telefonokban! Nem elhanyagolható tény az is, hogy ma már a felsőkategóriás telefonok szinte mindegyike tud 720p-s videókat felvenni. A Qualcomm S4-es Snapdragon processzora pedig 2x20Mpx-es kamera kezelésére is fel van készítve, így HD felbontású 3D-s videókat is lehet majd készíteni.

Vastagság: Sportot űznek egyes vállalatok, hogy bekerüljenek a -legek közé, így a legvékonyabb telefon eddig 7.1mm-es vastagsággal büszkélkedhet (Huawei Ascend).
Lassan már kenyeret lehet vágni vele...

Projektor: Ismét Samsung Beam lett a jövevény neve. 2 és fél mm-rel vékonyabb (1,25cm), 640x480-as felbontású képet 15-lumen fényerősséggel képes a falra kivetíteni.

Hardver-védelem: A Liquipel, a HzO és a P2i vállalatok nanorészecskékkel képesek teljesen vízállóvá tenni bizonyos mobil típuskat. Így ha beledobjuk az akváriumba, simán kifolyik (lepereg) a víz.
Bemutatták a Gorilla Glass 2-t, ami még vékonyabb, hajlékonyabb és törhetetlenebb, mint elődje.

--------
Ami már meg van egy mini számítógéphez:
- 4 magos 2Ghz-es processzorok
- 1280x800-as felbontás
- 2Gb memória
- 64Gb-ig bővíthető tárhely (memóriakártya)
- HDMI kimenet
- USB

- ...